İç harcı için malzemeler;
500gr tek sefer çekilmiş dana kıyma
3 adet kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
İsteğe bağlı 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Hamur için malzemeler;
2.5 su bardağı ince bulgur
2 haşlanmış ve ezilmiş patates
1 yumurta
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı kimyon
Yoğurmak için su
Üzerine sürmek için sıvıyağ
Yapılışı;
Kıymayı tavaya koyalım, üzerine bir çay bardağı su koyalım pişirelim. Kıymanın suyu kuruyunca sıvıyağ ekleyelim bir miktar pişirelim. Küp küp doğradığımız soğanlarımızı üzerine ilave edip beraber kavuralım.Biber salçasını ekleyelim ve biraz daha pişirelim. Soğanlar pişince ocaktan alalım ceviz, karabiberini ve ince kıyılmış maydonozu ekleyelim. İç harcımızı soğumaya bırakalım.
Diğer tarafta geniş bir yoğurma kabına ince bulgur ve irmiği koyalım. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu dökelim biraz bekleyelim. Bulgur şişince, haşlanmış ve ezilmiş patatesler ile geri kalan malzemeleri ilave edelim ve kuvvetli bir şekilde yoğuralım. Derin bir kap içerisine bir miktar su koyalım. Yoğurma süresince elimiz kurudukça elimizi suya batıralım, kolay şekil alan kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edelim. Bu işlem bitince hamurumuzu ikiye bölelim. Dikdörtgen borcamı yağlayayalım hamurun yarısını tepsiye döşeyelim. Hazırladığımız kıymayı da üzerine döşeyelim. Diğer hamuru borcamın büyüklüğünde bir streç film hazırlayıp üzerine bastırarak açalım. Streç filmle beraber tepsiye ters çevirip kıymanın üzerine yerleştirelim. Streç filmi çekelim. Bir bıçak yardımıyla dilimleyelim. Üzerine bol miktarda sıvıyağ gezdirelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim. Sıcak servis yapalım. Afiyet olsun ☺ (Not: Bu tarif içli köfteye şekil veremeyenler için ideal bir tariftir. )
6 Kasım 2015 Cuma
TEPSİ ORUĞU
Etiketler:
bulgurlu köfteler
,
içli köfte
,
sini köftesi
,
Tepsi oruğu
,
yöresel yemekler
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder