18 Kasım 2015 Çarşamba

MERCIMEKLİ KÖFTE



Malzemeler;

2 su bardağı kırmızı mercimek
1.5 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz

Sos için;

1 büyük adet kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
Yarım demet yeşil soğan
1 demet maydanoz
Bir tutam taze nane (kuru nane de olabilir)
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı fesleğen

Yapılışı;

Mercimeği güzelce yıkayıp tencereye koyalım. Üzerine 3 bardak suyu ilave edelim ve ocağın altını açalım.Kısık ateşte üstü kapalı bir şekilde pişirelim. Arada bir karıştıralım. Mercimekler çok iyi bir şekilde pişince üzerine yıkayıp süzdüğümüz ince bulgurlu ilave edip karıştıralım. Tuzu da ilave edelim ve ocaktan alalım. Bir tarafta demlenmeye bırakalım.

Diğer tarafta  kuru soğanı ince ince doğrayalım ve bir tavaya koyalım. Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ dökelim, ocakta pişirelim. Soğanın rengi dönünce biber salçası ve domates salçasını ekleyip kavuralım. Salçaların kokusu çınca, yıkayıp ince ince doğranmış yeşil soğanı ilave edelim. Bir iki dakika daha pişirip ocaktan alalım. 1 çay bardağı zeytinyağını da ilave edip karıştıralım.

Bir yoğurma kabına tencerede demlenen mercimek-bulgur karışımını dökelim. Üzerine hazırladığımız salçalı soğan sosunu dökelim. Kimyon ve fesleğeni de ilave edip yoğuralım. İnce ince kıyılmış maydonoz ve naneyi de ilave edip yoğurmaya devam edelim. İyice kıvama gelince elimizi yağa batırıp şekil verelim. Yanında marul veya roka ile servis edelim. Afiyet olsun ☺













Hiç yorum yok :

Yorum Gönder