30 Aralık 2015 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI (HATAY USULÜ)

Malzemeler; 

Yarım kilo asma yaprağı
2 su bardağı dolmalık pirinç
2 adet kuru soğan 
1 yemek kaşığı dolusu biber salçası 
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası 
1 yemek kaşığı tuz
4 diş sarmısak 
1 adet domates
2 yemek kaşığı dolusu nar ekşisi 
1 çay kaşığı karabiber 
1 çay kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kuru nane 
1 çay bardağı sıvıyağ 
1 çay bardağı zeytinyağı 
Yarım demet maydanoz 
1 limon suyu 

Üzeri için; 

1 tatlı kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı kuru nane 
2-3 diş sarmısak 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 fincan kadar sıvıyağ 
1 limon suyu 
Yeteri kadar su 

Yapılışı; 

Soğanları derin bir kabın içine  küp küp doğrayalım. Biber salçası ve domates salçasını ekleyip bir güzel karıştıralım. Yıkayıp süzdüğümüz pirinci ekleyelim. Daha sonra geriye kalan bütün malzemeleri ilave edip çok iyi karıştıralım. 

Yaprakları resimdeki gibi damarlı kısmı üstte kalacak şekilde saralım.

Sardığımız sarmaları derin bir tencereye dizelim. Üzeri için gerekli malzemeleri ilave edelim ve sarmaların üzerine tabak veya bir ağırlık koyalım. Üzerini geçecek kadar suyunu koyup, kaynayana kadar harlı ateşte, kazandıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 40-45 dk. kontrollü olarak pişirelim. Pişince ocaktan alalım,  üzerindeki ağırlığı alalım ve kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakalım. İster sıcak, ister soğuk servis edelim. Afiyet olsun.

Not: Pişme esnasında ara ara suyunu kontrol edelim. Suyu kurudukça ilave edelim. Ben bu tarifte kuru nane kullandım. Siz dilerseniz taze nane kullanabilirsiniz. Benim kullandığım yapraklar yazın şoklayıp buzluğa atmış olduğum yapraklardır. Siz salamura da kullanabilirsiniz. 






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder