1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kuru maya
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne )
2 yemek kaşığı şeker
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
Çörekotu
Susam
İç harcı için malzemeler;
3-4 haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
1 fincan sıvıyağ
1 çay kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Bir tutam maydonoz
Yapılışı;
İnce ince doğradığımız soğanı bir tavada yağ ilave ederek kavuralım. Biber salçasını ekleyelim ve salça kokusu çıkınca içine ezdiğimiz patatesi ilave edelim. Tuz ve karabiberi ilave edip karıştıralım. İyice karışınca ocaktan alalım ve ince ince kıyılmış maydonoz ilave edip soğumaya bırakalım.
Diğer tarafta derin bir yoğurma kabına süt, su, sıvıyağ, yumurta akı, şeker ve mayayı koyup bir güzel karıştıralım. Unu ve tuzu da ilave edip yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru 10 dk kadar dinlendirip ceviz büyüklüğünde bezelere ayıralım. Bezeleri avucumuzun büyüklüğünde açalım ve bıçak yardımıyla kesikler yapalım. Patatesli harçtan bir tatlı kaşığı kadar ekleyip resimlerdeki gibi şekil verelim.
Tırtıl şekli verdiğimiz poğaçaları yağladığımız fırın tepsisine dizelim.Yumurta sarısı sürelim. Çörekotu ve susam serpip en az 20 dakika mayalanması için bekleyelim.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Not; Poğaçaları başka bir iç harç ile de yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder