31 Ocak 2016 Pazar

PATATESLİ GÜL BÖREĞİ

Malzemeler;

5-6 adet patates (haşlanmış, ezilmiş)
1-2 adet kuru soğan (büyüklüğüne göre)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam maydonoz  (isteğe göre)
5 adet yufka

Sos için malzemeler;

1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Üzerine susam

Yapılışı;

Bir tavaya soğanları küp küp doğrayıp üzerine sıvıyağ ilave edelim. Ocakta soğanlar pembeleşene kadar pişirelim. Bir tatlı kaşığı biber salçası ilave edelim ve pişirmeye devam edelim. Salça kokusu çıkınca haşlayıp  ezdiğimiz patatesleri ilave edelim, çok iyi bir şekilde karıştıralım. Tuz ve baharatlarını da ilave edip ocaktan alalım. İnce ince kıyılmış maydonoz ilave edelim ve karıştırıp soğumaya bırakalım.

Diğer tarafta derin bir çırpma kabına sos için gerekli bütün malzemeleri koyalım ve bir güzel çırpalım.

Yufkamızı resimlerdeki gibi üçgen şeklinde,  8 eşit parçaya bölelim. Yufkalara bir fırça yardımıyla hazırladığımız sostan sürelim. Üçgenin geniş kısmına patatesli harçtan yeteri kadar koyup, önce rulo şeklinde sarıp sonra gül şekilde saralım.
Yufkalar bitene kadar bu işleme devam edelim. Sardığımız börekleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine kalan sostan bolca sürelim. Börekler sosu çekene kadar dinlendirelim. Üzerine susam serpip önceden ısıtılmış 185 derece fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişirelim.

Not:Bu böreği ben patatesli yaptım ama siz istediğiniz bir malzeme ile yapabilirsiniz. Üzerine susamla beraber çörekotu veya haşhaşta serpebilirsiniz. Böreğin en son sosunu sürüp bir gece buzdolabında dinlendirirsek daha güzel bir sonuç elde edersiniz. Yufkayı 6 parçaya bölüp daha büyük porisiyonlar hazırlayabilirsiniz.
















Hiç yorum yok :

Yorum Gönder